takeaway

Derfor foretrækker vi i stigende grad take away

Fedtede fritter, snaskede burgere eller pizzaer bombarderet med kød og ost. Det har længe været den slags mad, man har forbundet med take away. Et hurtigt, men også syndigt måltid, som primært blev hentet hjem i weekenderne. Men over de senere år er der sket et massivt skred må markedet for take away. I dag er det alle typer mennesker, der benytter sig af muligheden for take away – og på alle tænkelige tidspunkter. Vi vil i højere grad hellere køre kreditkortet igennem terminalen og sætte os til bords frem for at knokle i køkkenets røg og damp. Men hvorfor vil vi hellere hente maden hjem eller tage det med i hånden? Det er der flere årsager til.

Familieliv på farten

En af de overvejende grunde til det nuværende boom af take away-mad er, at mange familier har for travlt til at lave et måltid helt fra bunden hver dag. Ofte er begge forældre karrieremennesker, hvor arbejdet fylder meget. Samtidig styrter børnene til den ene fritidsaktivitet efter den anden, og pludselig bliver der ikke meget tid til at lave mad. Men har vi så mere travlt end for 10 år siden? Ikke nødvendigvis, men man ser en stigende tendens til at folk prioriterer tiden anderledes. Eksempelvis udnytter de mulighederne for andre interesser på bekostning af den hjemmelavede mad. Et godt eksempel ser man blandt andet nytårsaften, hvor der er sket en eksplosion i antallet af selskaber, der får maden leveret. Nytårsaften handler om at hygge sig med sine gæster og god mad, og med take away får man begge disse ønsker opfyldt. Samtidig er take away-mad ikke kun forbeholdt storbyerne, selvom man i byer som København og Aarhus kun har få meter til nærmeste måltid. Også i mindre byer – langt fra det pulserende storbyliv –  kan man opstøve noget hurtigt og lækkert take away.

Et ta’ selv-bord af sunde alternativer

I det moderne samfund er der et stort fokus på det perfekte kropsideal, og derfor kan det måske undre, at take away vinder så meget frem. Det er der en naturlig forklaring på. Take away er så langt fra kun mad fra snuskede pizzariaer eller friturebefængte grillbarer. Udvalget inden for take away er i dag en stor sammenkogt ret af kulturelle smagsoplevelser og sunde alternativer. Sushi, salater og kylling bliver ofte puttet i posen med take away. Det gælder både i take away-restauranterne, men så sandelig også i supermarkederne, der så småt har fået øjnene op for, at danskerne efterspørger et sundt alternativ til den traditionelle fastfood. Derfor ser man i dag supermarkeder, der bugner med færdiglavet mad fra den gastronomiske elite som eksempelvis Meyers og Cofoco. ”Hjemmelavet mad” i ypperste kvalitet, som man ikke selv skal gøre sig nogle anstrengelser for at spise. Den generelle kvalitet i både supermarkeder og på restauranterne er ganske enkelt steget. Derfor vælger vi hyppigere den lækre salat med rejer frem for den frosne lasagne i supermarkedet, eller en grovkornet sandwich med kylling frem for en pizza som take away.

Der er penge at spare

Et andet vigtigt parameter i danskernes prioritering af take away er det økonomiske aspekt. Man vil nok tro, at det er mere bekosteligt at få andre til at lave ens mad. Men faktisk er det ikke dyre at hente maden i forhold til, hvad det koster, hvis man selv står bag kødgryderne. Selvfølgelig kan en familie spare penge på at handle og lave maden selv, men ser man eksempelvis på enlige, så er det ikke så underligt, at de tit tyer til det nemme alternativ. For det første har mange enlige ikke den store lyst til at gøre sig de store anstrengelser i køkkenet, når man alligevel bare skal sidde og spise det færdige resultat alene. Derfor henter man ofte noget take away eller færdigsnittede salater fra supermarkedet. Ser man eksempelvis på netop en take-away salat, så er det i dag svært at handle ind til den selvsamme salat til de samme penge. Og ofte bliver den ikke lige så lækker. Man ender som regel med en masse rester, som alligevel ryger i skraldespanden senere, og derfor er det for mange en nem beslutning at bestille nem mad.

Kategori: Livsstil