Det du skal vide om de forskellige typer af trægulve

Selvom sommeren er over os, ved vi godt, at det danske sommervejr ikke altid byder på skyfri himmel og strandvejr. Derfor kan sommerferien være et godt tidspunkt at gå i gang med diverse projekter. Et godt byggeprojekt kan være at lægge nyt gulv. Går du i gang med at lægge et nyt trægulv kan det give dit hjem et helt nyt liv og udtryk. Men i forhold til gulvtyper og gulvopbygninger, er der nogle ting, du først bør vide.

Gulvtyper

Der findes mange forskellige gulvtyper, og i guiden herunder bliver du præsenteret for nogle af de mest anvendte:

  • Et plankegulv består af brædder i ét stykke, hvorfor denne type af trægulv sikrer dig et meget slidstærkt og langtidsholdbart gulv. Eftersom plankegulvet ikke består af mange forskellige stave, vil gulvet give et mere roligt og ensartet udtryk
  • Et parketgulv har en lav fugtighed, og risikoen for revner er dermed mindre end ved et plankegulv. Parketgulve findes typisk i træsorterne eg, bøg, ask, merbau, jatoba og wengé. Gulvet kan lægges i mange forskellige mønstre og dermed gøre rummet unikt
  • Sildebensparketgulv er et parketgulv, der er i sildebensmønster. Gulvet kan gøre dit rum æstetisk og klassisk og endda også gøre dit gulv mere behageligt at gå på
  • Et laminatgulv består af en træbaseret plade med et lag laminat ovenpå. Med et laminatgulv kan du skabe dig egen stil, da det ofte er lavet med et grafisk tryk af forskellige træsorter på overfladen.

Gulvopbygninger

Hvis du beslutter dig for at kaste dig ud i at lægge trægulv, skal du allerførst finde ud af, hvilken type gulvbelægning, gulvet skal laves af. Der findes to generelle typer af gulvbelægning; bærende og ikke-bærende. Derudover skal du sørge for, at du har penge nok til projektet, og er du i tvivl, så har du muligheden for at finde dine lånemuligheder på denne side.

Er gulvbelægningen bærende, betyder det, at gulvet kan bære både sig selv og de personer og møbler, der står og går på det. Derfor bliver gulvet monteret direkte på strøer, lægter alle bjælker, som bærer gulvet.

Hvis du vælger en ikke-bærende gulvbelægning er dette en gulvtype, der ikke kan bære hverken sig selv samt personer og møbler. Denne gulvbelægning ligger på et fast underlag/et undergulv, som er plant og dermed udjævner vægten fra det, der står og går på det.

 

Kategori: Huset inde og ude