Foredrag der fænger

Det gode foredrag – inspiration fra DK’s bedste foredragsholdere

Det perfekte foredrag

…findes ikke. Men ikke desto mindre, så har Jobindex alligevel formået at håndplukke 20 foredragsholdere som Danmarks bedste. Er de så vitterligt Danmarks bedste? Ja det må være op til din egen subjektive vurdering, at afgøre. Ligesom Jobindex’ vurdering har været subjektiv, om end kvalificeret – for der ér virkelig nogle stærke karakterer på listen med disse foredrag: Arne Nielsson, for eksempel. Den gode Arne med ”Viljen til sejr” som bruger sine foredrag til at hjælpe publikum med at opnå resultater og livskvalitet gennem bevidst træning og positiv tænkning. Eller Eskild Ebbensen, som også har fokus på at hjælpe mennesker til at nå deres mål. Men mange mennesker har jo en evne til at hjælpe andre med at opnå resultater – men uden at de kan holde gode foredrag som virkelig fænger publikum. Så hvad er det der gør at Arne Nielsson og Eskild Ebbesen nu er endt på listen over Danmarks bedste foredrag sammen med 18 andre stærke foredragsholdere?

Inddrag dine tilhørere i foredraget

Stil spørgsmål til dit publikum. Eskild Ebbesen har for vane, at spørge sit publikum for så derefter selv at svare. Måske tænker du så: Jamen, hvorfor så overhovedet spørge? Jo, det handler om, at du på den måde får vist publikum at du ser dem. Du skaber et fællesskab med tilhørerne, så du minimerer jeg-du-rollefordelingen og får en større ”vi-følelse” som påvirker stemningen og reducerer distancen. Når fællesskabet i forsamlingen øges på denne måde, føler publikum automatisk at foredraget er mere vedkommende for dem. Ligesom den bedste sælger kan sælge sand i Sahara, så kan den bedste foredragsholder vække interessen for stort set hvad som helst hos stort set hvem som helst. Her er det selvfølgelig ikke nok bare at henvende sig til sit publikum med et par spørgsmål undervejs. Der er naturligvis mange andre parametre, som også gør sig gældende. Eksempelvis hvorvidt foredragsholderen evner at være passioneret omkring det emne han eller hun taler om.

Tal om din begejstring

Eskild Ebbensen fik et af sit livs helt store AHA-oplevelser da han med sit kaproning-hold satte verdensrekord og det gik op for ham hvordan de havde ”knækket koden” til at blive verdens bedste. Eskild bruger nu sine foredrag på at give sin AHA-oplevelse videre. Med andre ord, Eskild taler om sin passion. Det kunne være et interessant eksperiment at lade Eskild tale om et emne, som han ikke reelt er interesseret i. Formentlig ville foredraget blive utroligt kedeligt. Ind til Eskild måske en dag læser denne artikel, og tager udfordringen op.

Formulér dig klart og undgå ”Øhh”

Hvis du lytter til mange af de bedste foredragsholdere vil du erfare at de siger ”øhh” utroligt lidt og at de taler fuldstændigt tydeligt og i et behageligt tempo. Det står i skarp kontrast til et typisk begynder-foredrag af eksempelvis en 1. G’er på gymnasiet. Her vil man ofte opleve mumlen, øhh’er og et tempo som ikke matcher en typisk tilhørers kognitive fatteevne. Det kan være svært som tilskuer at holde fokus hvis foredragsholderen enten taler for alt for langsomt eller alt for hurtigt. Langsom tale betyder at folk kommer til at kede sig og lettere distraheres af indre tanker og følelser og derfor glemmer at lytte efter. For hurtig tale kan udtrætte dit publikum, fordi de desperat prøver at følge med i hvad du siger for så efter 20 minutter at miste pusten og tabe tråden. Så hvis du holder et længere foredrag, er det i sær vigtigt at du holder tempoet nede på et naturligt niveau.

Kategori: ErhvervRådgivning

Tags: