Vedligeholdelse af batteri
Hvordan sparer man på batteriet

Gode råd til at spare på batteriet

Hvor lang levetid har et batteri til en bærbar pc?

I sagens natur, så er reglen at alle genopladelige batterier slides op med tiden, men det er selvfølgelig afhængigt af brug. Efterhånden som tiden går, så vil et batteri med tiden have reduceret ydeevne.
Typisk vil man se en betydelig reduktion i batteriets ydeevne efter 18 – 24 måneder, og en person som anvender in bærbar rigtig meget vil se en reduceret ydeevne inden 18 måneder. Vi har været i dialog med batteri shoppen www.batteri-butik.dk og de anbefaler, at man udskifter sit batteri i sin bærbare computer, når batteriet ikke længere lever op til ens behov.

Hvordan forlænger og hvordan får man det maksimale ud af batteriets ydeevne?

Det er vigtigt at man altid bruger et hårdt underlag til sin bærbare PC. En bærbar pc er meget nem at sidde med på skødet, eller bruge den i sengen. Men dette er en rigtig dårlig ide i forhold til batteriets ydeevne. Dette skyldes at batteriet meget neme bliver overophedet. Varme og batterier er en rigtig dårlig cocktail. Den bærbare PC´s ventilator kan simpelthen ikke sørge for ordentlig luftcirkulation, når bærbaren er placeret på et blødere underlag. Og det kan faktisk gå så galt, at man risikerer, at der går ild i batteriet.
Det er samtidig en rigtig god ide, at hvis man lader ens bærbar sidde i en strømforsyning over en længere periode, at man sørger for at tage batteriet ud af ens bærbar.
Selvom at stort set alle bærbare i dag, har en intelligent strømforsyning til at lade bærbarens batteri, så vil en konstant vedligeholdelses ladning forkorte batterilevetiden. Man vedligeholder dermed batteriets ydeevne bedst ved, at man kun oplader batteriet, når der er brug for det og derfor er det bedst at tage batteriet ud, hvis du har behov for eller valgt at strømforsynigen skal sidde i over en længere periode.
Det sundeste for et batteri er faktisk også, at batteriet ikke bliver opladet 100%. Det optimale er at holde batteriniveauet hvor det er ca. 10 – 90 % opladet
I dag kan man med nogle bærbare PCér indstille dem til, ikke at oplade PCéns batteri 100 %, og dette er en rigtig god løsning, for ikke at reducere batteries ydeevne for hurtigt.

Hvor længe kan jeg bruge min bærbar PC på et fuld opladt batteri?

Mange faktorer spiller ind på den tid, hvor batteriet i en bærbar pc kan levere strøm, inden det skal genoplades. Disse faktorer omfatter konfigurationen (processor, hukommelse osv.), typer af åbne programmer og skærmens lysstyrke.

Hvordan oplader man batteriet til en bærbar PC?

Batteriet oplades i den bærbare pc, når pc’en er tilsluttet en strømkilde via vekselstrømsadapteren.

Hvor lang tid tager det for et batteri til en bærbar at blive opladt?

Opladningstiden varierer meget, og dette er både afhængigt af systemet, og af bruget mens at ens bærbare PC er til ladning. Hvis man vil opnå en hurtigere opladning, så kan man med fordel, oplade mens ens bærbare PC er slukket eller på standby.

Skal man regelmæssigt helt aflade og derefter genoplade et batteri til bærbar?

Nej, afladning og opladning forlænger ikke levetiden for et litium-ion-batteri. Dog er det en god ide at bruge en fuld opladnings cyklus, når man lader sit batteri. For litium-ion-batterier som der typisk sidder i de fleste bærbare, der er det vigtigt at brug en fuld opladnings cyklus (fra 90% opladning til det når ca. 10% opladning), inden en ny opladning. På denne måde maksimeres batteriets levetid.
Man skal samtidig være opmærksom på, hvor man opbevarer sin bærbare PC. Her er vi lidt tilbage igen i forhold til den dårlige cocktail af varme og batterier. Du skal helst også undlade at efterlade din bærbare PC i bilen, hvor det om sommeren kan blive rigtig varmt.

Kategori: Elektronik