vinter

Gør dig selv og din bolig klar til vinterhygge

Næsen begynder at løbe, hårene rejser sig på kroppen og regnen pisker mod ruden. Med andre ord – efteråret er over os, og den bidende kolde vinter nærmer sig med hastige skridt. Det går især op for en, når man åbner klædeskabet og begynder at pakke short og sommerkjoler ned og i stedet kaster huer, handsker og vamsede bluser ind på hylderne. Det er for mange mennesker en periode, der kan lede til dårligt humør og måske endda små depressioner. Det er der ikke noget at sige til, når det både er mørkt om morgenen, og når tager hjem igen fra arbejde. Med varme sommeraftener, grill på terrassen og strandture frisk i erindringen, skal man til at indstille sig på rigtig meget tid bag hjemmets fire vægge. Her er der flere ting, man kan gøre, hvis man gerne vil skubbe det negative ved denne årstid til side og i stedet fokusere på, at det også kan være en hyggelig tid i familiens nærvær. Her følger en guide, der kan gøre den kolde vinter lidt varmere.

Put dig under et lunt tæppe

Som sagt bliver en stor del af efteråret tilbragt i boligen – i særdeleshed i stuen. Og når man nu alligevel sidder i sofaen med en god film kørende på skærmen, kan man ligeså godt gøre det lidt ekstra varmt og hyggeligt. Derfor kan man med fordel anskaffe sig et dejligt, lunt tæppe, som man kan kravle under. Der findes et hav af lækre tæpper eller plaider, men det er en rigtig god idé at overveje materialet, hvis man vil opnå den optimale hygge. Man kan godt erhverve sig et tæppe i eksempelvis bomuld, men uld er helt ideelt til vinteren, når man skal stresse helt af. Du kan finde forskellige dejlige tæpper og meget andet her. Foruden tæpper kan man også smide et lammeskind på sine kolde spisestole, så man ikke fryser bagdelelen under måltiderne.

Vil du have te eller kaffe?

Det er de færreste, der takker ja til en iskold cola, når sneen daler udenfor. Vinteren er de varme drikkes tid – både for at få varmen og for at skabe hygge. Det ser nu engang hyggeligt ud, når man sidder med en dampende kop i hånden indeholdende lækker te eller friskbrygget kaffe. Og så kan man jo ligeså godt vælge noget lækkert te med masser af smag eller en kop kaffe med friske bønner, som man selv kværner. Forskellen på smagen er markant og kan klart anbefales. Skal man eksempelvis have gæster, kan man endvidere servere de dampende drikke på lidt elegant vis – eksempelvis i en lækker tekande eller nye, flotte kopper.

Varm belysning i en mørk tid

Når man kigger ud ad vinduet, er der ikke meget lys at spotte. Derfor bør man have stort fokus på belysningen indendørs. Dels er det med til at give varmer, og dels er det et effektivt og meget enkelt middel til at forebygge mindre vinterdepressioner. Man kan både opnå dette ved at hæve den generelle belysning med lys i lamperne, men med stearinlys kan man også komme lang. Levende lys skaber en fantastisk atmosfære i rummet, og med duften af den milde stearin sænker vinterhyggen sig for alvor i det lille hjem. Man kan både anvende almindelige små fyrfadslys på et fad eller de aflange lys i en lækker lysestage.

Lav tunge simreretter

Selvom stuen er det foretrukne rum, når der skal hygges om vinteren, så skal der stadig laves mad. Og ofte ændrer maden sig også i takt med årstiderne. Det skyldes naturligvis, at bestemte råvarer er i sæson, og derfor laves der ofte lidt tungere, kødfulde retter frem for lette salater om vinteren. Er man glad for kraftige og smagfulde vinterretter, så er simremad vejen frem. Jamen, tager det ikke alt for lang tid? Nej, simremad er ganske enkelt at lave. Det skal selvfølgelig gerne stå og simre i flere timer, men selve arbejdstiden er til at overse. Når man laver simreretter, kan man med fordel vælge kød fra lidt mere utraditionelle udskæringer. Disse typer kød har mere struktur og kan være umuligt at spise, hvis man lyntilbereder det. Men får det flere timer i en støbejernsgryde i selskab med eksempelvis rodfrugter, venter der en fantastisk smagsoplevelse. Man kan blandt andet lade kødet simre i kraftig, mørk øl eller en god fyldig rødvin.

 

Kategori: Rådgivning