Håndlavede keramikvaser og krukker

Hvordan laver man keramik?

Håndlavet keramik er hot, men hvordan bliver de lækre vaser, skåle og kopper egentlig til?
Der er flere forskellige måder at lave keramik på. Hvis du har leget med ler i din skoletid, kender du den grundlæggende formel for, hvordan man laver keramik: Du former en ting i vådt ler, og så bliver det bagt i en stor ovn. Processen er grundlægende den samme, når dygtige keramikere og kunsthåndværkere skaber deres smukke keramik, men der er flere forskellige måder at gøre det på.

Leret formes til keramik

Ler kan formes til keramik med mange metoder. Formen på det endelige produkt kan være med til at afgøre hvilken metode, der er den bedste at bruge. Keramik kan eksempelvis drejes op, formes med pladeteknik, modelleres eller pølses op, for blot at nævne nole af de mest udbredte metoder som bruges, når der er tale om håndlavet keramik. I mere industriel produktion af keramik er det udbredt at støbe, inddreje og overdreje produkterne, men her holder vi os til at beskrive metoderne til håndlavet keramik.

Runde former af keramik

Runde ting i keramik, som for eksempel keramikskåle, krus, kopper, vaser, tallerkener og så videre, er oplagte at dreje. Du kan se eksempler på runde drejede former i keramikskåle, krukker og vaser her. Til at dreje leret bruges en drejeskive, som drives ved at keramikeren sparker på en fodplade for at holde den i gang, eller med en elektrisk drejeskive, hvor hastigheden reguleres med en speeder. Først placeres en afmålt mængde ler midt på skiven. Så centreres leret med hænderne, så det fremstår som en ensartet form midt på skiven, når den drejer rundt og ikke slingrer fra side til side. Derefter presses der et hul i midten af klumpen og leret trækkes op eller ud og formes til det ønskede produkt. Leret holdes vådt, mens det drejes, og det er vigtigt at opnå en ensartet tykkelse på det færdige produkt.

Kantede ting

Ting med kanter og hjørner kan fremstilles i pladeteknik. Ved pladeteknik ruller man leret ud til ensartede flade plader, der samles til den ønskede form. Pladerne sættes sammen ved at ridse i leret, hvor det skal samles og påføre de ridsede områder en blanding af vand og ler, der kaldes slikker. Herefter kan fladerne presses sammen.

Organiske former

Hvis keramikken hverken skal være rund eller kantet, kan den modelleres op. Ved modellering bruges der ofte pølseteknik, hvor pølser af ler lægges oven på hinanden, presses sammen og glattes, for at komme frem til den ønskede form. Organiske former kan også skabes ved at starte med en form i pladeteknik eller en drejet form, som så bearbejdes til for eksempel en vase med et organisk udtryk, en krukke eller andet. Det vil ofte være nemmere at modellere videre på et drejet emne end at starte modelleringen fra bunden.

Keramikken brændes

En keramikovn bager ikke – den brænder. Når vasen, koppen, skålen eller krukken er formet færdig, skal den tørre og herefter brændes første gang. Det er vigtigt at emnet er helt tørt, da vand i leret ellers kan få produktet til at revne. Den første brænding kaldes forglødning. Første gang keramikken brændes er det typisk til 900 grader og derover. Det afhænger af hvilken type ler, der er brugt. Keramikken bliver hård, men den er stadig skrøbelig og porøs efter første brænding.

Keramikken glaseres

Efter første brænding bliver keramikken glaseret. Keramikglasur laves af forskellige pulveriserede mineraler og stenarter. Nogle keramikere udvikler selv deres glasurer, så de passer til den temperatur, de brænder ved og det udtryk, som keramikeren arbejder med. Glasuren røres først op med vand, hvorefter den påføres de forglødte emner. Dette kan gøres ved at hælde, dyppe eller sprøjte glasuren på. Når glasuren er tør, skal keramikken brændes igen. Temperaturen bestemmes af hvilken type ler, der er brugt. Lertøjsler smelter, hvis de bliver brændt ved lige så høj varme som stentøjsler og porcelæn, så det er vigtigt at holde de forskellige typer adskilt. Glasurbrændingen varer mange timer, og ovnen skal køle af, før man kan tage de færdige kopper, skåle og vaser ud.

Kategori: Rådgivning

Tags:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>