Hvilke fliser skal jeg vælge?

Der findes fliser i utallige former, farver, afstøbninger og materialer. Det er derfor ikke altid lige let at finde ud af, hvilke man skal give sig i kast med at lægge. Skal fliserne pryde væggene, gulvet eller terrassen udenfor? Og hvis de skal lægges på gulvet, bør du så overveje, om klinker er et bedre match? Passer store, rektangulære fliser til rummet, eller vil det skabe mere ro at lægge små kvadratiske fliser?  Mange ting skal tages op til overvejelse, før man beslutter sig for, hvilke fliser der passer til det kommende projekt.

Klinker eller fliser

Først skal vi have slået fast, om det er klinker eller fliser du har brug for. Fliser kan anvendes til både vægge og gulve og er tyndere end klinker. De er fremstillet af sten, beton eller brændt ler. Der er dog stor forskel på flisers hårdhed og slidstyrke. Du bør derfor altid tjekke om de er beregnet til gulve eller vægge, da slidstyrken afviger forskelligt. Klinker lægges kun på gulve og er oftest sværere at slide ned, hvorfor de er ideelle til både køkken, badeværelse og bryggers. Klinker er fremstillet af kalkfattigt, jernholdigt ler som er brændt sammen ved høj temperatur.

Marmor

Vil du have helt unikke fliser, er marmor et godt bud. De er skåret ud af klippen og har velholdte marmoreringer og farver. Ingen marmorflise kan kopieres, da det er bjergarten, der selv laver mønsteret i stenen. Der kan forekomme små revner, fordybninger og mærker i marmoren, som ikke kan fjernes, da de er blevet skabt gennem millioner af år i selve bjergarten. Alt efter hvor marmoren er udvundet fra, har den et helt unikt mønster, farve og form. Marmoren kan udvindes i alle verdenshjørner, men Italien er den førende producent. Fliser af marmor er tit overfladebehandlet, så de er nemme at holde pæne og rengøre. Selvom marmor er unikt, er prisen ofte også ligeså. Så hvis du har et stramt budget, er det nok ikke marmoren du skal kigge efter.

Granit

En anden form for flise, der varierer meget alt efter hvor den er udvundet og forarbejdet, er granit. Nogle former for granit er meget robuste, og kan derfor både anvendes uden- såvel som indendørs. Andre er mere fine og gør sig bedst som vægfliser, da de ikke er så slidstærke. Granitfliser findes i talrige former, mønstre og farver, hvilket indbyder køberen til at vælge ud fra egen, unik stil. De kan fås i afdæmpede farver som sort og grå, men også i vildere farver som rød, grøn og blå. Da granitten udvindes af en lys, rød dybbjergart, har fliserne ofte et rødligt skær. Det er dog ikke alle granitfliser, der har dette, så hvis du vil undgå den røde farve, er der også rig mulighed herfor.

Alternativer

Der findes mange forskellige former for fliser og valget kan næsten synes umuligt, når man skal udvælge de helt rette. Man siger at store fliser harmonerer bedst i et stort rum, hvorimod små fliser egner sig bedst til et lille rum. I et stort rum har man brug for ro, hvorfor gulv og vægge ikke skal bestå af bittesmå fliser. Omvendt vil et lille rum hurtigt komme til at virke endnu mindre og kompakt, hvis man lægger store fliser på gulv og vægge. Mange forskellige mønstre kan også skabe uro, hvorfor det er en god ide, at lægge fliserne enkelt og ens. Overvej desuden om du bør vælge en klassisk stil, hvor du ikke lægger fliser med for mange farver. Moden skifter ofte, og det er ikke sikkert, at trenden er den samme om 10 år. Vælger du fliser i dæmpede farver, vil de højest sandsynligt også være på mode om 20 år. Omvendt skal man ikke gå på kompromis med egne ønsker. Hvis det lige er de turkisblå fliser med den trekantede form, der tiltaler dig, skal du gå med dem. Det er trods alt dig, der skal kigge på fliserne hver eneste dag. Det kan synes umuligt at udvælge de perfekte fliser, hvorfor det altid er en god ide at finde inspiration på internettet, i bøger, boligmagasiner, på Instagram el. lign., før man bevæger sig i kast med at købe nogen. Læs mere her, hvis du stadig er i tvivl om, hvilke fliser der passer til dit næste projekt.

Kategori: Huset inde og ude