pencil-918449_1280

Hvilken efterskole passer dig?

Et efterskoleophold er et utrolig populært valg, når livet i folkeskolen har nået sin ende. Det forstår man godt, for et år på en efterskole byder både på stærke venskaber, personlig udvikling og nye faglige kompetencer. Kort sagt har en efterskole hele pakken, og for mange er et efterskoleophold en oplevelse, som man husker tilbage på som en intens og udviklende oplevelse.

Efterskoler er et dansk fænomen, hvor man bor, sover og spiser på skolen. Man er sammen med sine nye kammerater 24/7, og måske for første gang er man væk fra sine forældre og skal prøve at stå på egne ben. Den en hver efterskole lærer den enkelte elev noget om sig selv, om et stærkt fællesskab samt ansvarlighed. Derudover har landets efterskoler en række særlige retninger, hvor man kan få lov til at udleve sin passion og særlige interesser.

Typer af efterskoler

Når man skal finde den efterskole, der opfylder ens personlige behov, er der flere faktorer, der spiller ind. Først og fremmest kan man kigge på den pågældende skoles værdigrundlag. Er der særlige værdier, som skolen skal repræsentere, så finder man dem her. Det kunne eksempelvis være, at man søger en kristen efterskole. Kristne efterskoler adskiller sig fra andre efterskoler ved at tage afsæt i kristendommen og gøre en stor indsats og at formidle det kristne budskab til eleverne.

Foruden værdigrundlaget adskiller efterskolerne sig også i forhold til de valgfag og profilfag, de tilbyder. Der findes et hav af forskellige fag, men overordnet set kan man opdele efterskoler i nedenstående kategorier.

Idrætsefterskoler

Rigtig mange efterskoler har idræt som omdrejningspunkt – enten for at supplere hverdagen med fysiske aktiviteter eller med et decideret fokus på elitesport. Der findes således efterskoler, hvor niveauet er ligeså højt som i mange klubber, og hvor eleverne kan udvikle sig yderligere inden for en given sportsgren. Efterskoler med håndbold, fodbold og badmintonlinjer er således ikke et særsyn, og disse efterskoler er yderst eftertragtede.

Kreative efterskoler

Er man ikke den store fan af at få pulsen helt op, er der andre alternativer. Kreative efterskoler findes også overalt i landet, og her kan man udleve sin passion inden for blandt andet kunst, film, design og meget mere. Derudover er de såkaldte musikefterskoler også populære. Hvad enten man gerne vil stikke snuden ind i musikkens univers eller allerede er en talent musiker, så er det muligt at finde den efterskole, der passer til ens niveau.

Naturefterskoler

Den tredje type efterskole er naturefterskoler eller outdoor-efterskoler. Som navnet antyder, foregår en stor del af undervisningen væk fra klasselokaler, computerskærme og mobiltelefoner. Den rå natur er rammen for store oplevelser, hvor man opnår et helt unikt fællesskab med sine kammerater, fordi man er sammen på en helt anden måde. Her er der både mulighed for at opleve den smukke danske natur og få adrenalinen helt op ved rappelling, mountainbike og andre naturaktiviteter. Nyder du at opholde dig i den friske luft og overnatte under åben himmel, så er en naturefterskole lige noget for dig.

Geografi

Værdigrundlag og valgfag er afgørende for, hvilken efterskole man skal vælge. Men herudover er der og andre faktorer, der kan spille ind. Eksempelvis geografien. Hvor i landet ligger efterskolen, og er man interesseret i at komme langt væk hjemmefra eller bare tage et lille skridt. Man ser ofte, at jyske skoler har mange elever fra Sjælland og omvendt. Det skyldes, at mange gerne vil prøve noget helt nyt – et nyt sted og med mennesker, man ikke møder hver dag. Man kan også overveje, om man regner med at tage hjem i næsten hver weekend. I Så fald kan man spekulere i, om efterskolen skal ligge i Nordjylland, hvis man bor på Falster med henblik på transporttid.

Pris

Det er naturligvis ikke gratis at gå på efterskole, og for mange familier kan det være lidt af en udgift, selvom man slipper for at brødføde sin søn eller datter i et helt år. Et ophold på efterskole svinger fra skole til skole afhængig af skolens størrelse og udbud. Man kan søge den såkaldte elevstøtte fra staten, som udregnes på baggrund af husstandens indkomst – det gør, at selv mindre bemidlede familier har mulighed for at sende deres barn på efterskole.

Kategori: Rejser og ophold