stressscoaching-billede

Når du arbejder med mennesker

Som leder er du leder af mennesker. Uanset hvor meget du indfører systemer, strukturer eller styringsredskaber. På IT-devices  kan du være administrator. Så er det dig, der kan ændre de afgørende funktioner på det device, som du er administrator af.

Sådan fungerer det ikke, hvis du er leder. Så er du ikke administrator af en flok mennesker. Du kan administrere deres løn, kontrakter, arbejdstid osv, men det er ikke ledelse.

Ledelse er at være vejleder eller underviser for en flok mennesker.

Når du er coach, er du også en slags vejleder og underviser. Derfor ligner coaching og ledelse hinanden. I begge forhold har du ikke den afgørende magt til at ændre mennesker. Du kan derimod spørge og lede mennesker til den refleksion, hvor læring opstår.

Derfor spørger den gode leder også om forslag og eventuel hjælp fra sine medarbejdere. Bemærk ”MED-arbejdere” og ikke personale. Personale refererer til et teknisk tings-syn på de mennesker, du er leder af. Med ordet ”medarbejdere” viser du, at du og de mennesker, du er leder af, arbejder sammen om at skabe noget.

Coaching er en slags facilitering af læring, hvor coachen ikke vil føre samtalepartneren et bestemt sted hen, men netop i samarbejde med partneren opdager ny læring. Det betyder også, at når du har opnået færdighederne i at være en god coach, kan du coache både private og ledere.

I princippet. Men selvfølgelig er det en fordel, at coachen har erfaring som leder, inden vedkommende coacher ledere. Når din coach selv har været leder, kender coachen hvilke problemstillinger og udfordringer lederen møder i dagligdagen. Og coachen har selv mødt de tanker og følelser, der hører med til at være leder. Selv følt det store ansvar, man har som leder, og som tynger mere, end man kan forestille sig som medarbejder.

Og selvfølgelig er det en fordel, at coachen har oplevet at være tæt på stress og ved noget om sundhed, når vedkommende skal coache en stresspåvirket person. Stress er jo ikke en klar og skarp afgrænses lidelse. Den kan opstå af mange grunde og den kan udarte sig på mange måder.

I begge tilfælde er det altafgørende, at du forebygger i stedet for at helbrede. Er du ny leder, er det klogt at have en professionel businesscoach til at udvikle dig som leder. Er du stresspåvirket er det vigtigt at møde en coach, der kan guide dig til fuld vigør igen. Er du først knækket og syg, tager det ofte både et og to år, før du er fuldt ud glad igen. Er du kun stresspåvirket kan 2-3 coachingsamtaler ofte få dig op på fuld ydelse og livsglæde igen.

I en coachingsamtale får du ikke givet svaret på, hvad du skal gøre. I en coachingsamtale reflekterer vi sammen om hvilke muligheder, der er for optimal handling lige præcis i din situation. Jeg spørger – og du finder! Fordelen ved en businesscoach med tidligere ledererfaring er, at jeg selv har gået i det landskab, du som leder skal finde vej i.

Vil du vide mere, kan du bestille foredrag, undervisning eller workshops om ledelse, filosofi, psykologi, stresscoaching og sundhed, livsglæde og arbejdsglæde. Filosofi er mit speciale, så det er oftest et perspektiv, jeg har med på alle områder.

Kategori: Rådgivning

Tags: