Nyt køkken

Nyt køkken – Hvordan finder man det rigtige køkken?

Hvilket køkkenfirma skal man vælge?

Hvilket køkkenfirma skal man vælge når man går med tankerne omkring at få monteret et nyt køkken?

Det er lidt af et tvetydig spørgsmål i og med, at der er mange parametre som spiller ind, når man skal vælge det helt rigtige køkkenfirma. Der er mange forskellige køkkenproducenter, og dermed kan det godt være lidt af en jungle at finde ud af, hvilket køkkenfirma man præcist skal vælge.

Dog er der nogle parametre som gør sig helt klart, når det drejer sig om valget af det helt rigtige køkkenfirma, og det er pris og kvalitet.

Det er vigtigt at man gør sig klart, hvilke krav, behov og ønsker man stiller til sit køkkenfirma i forhold til pris og kvalitet.

Hænger prisen og kvaliteten sammen i forhold til køb af køkken?

Der er stor forskel på opfattelsen af kvalitet. Mange gange opfatter man kvaliteten i forhold til det design og visuelle udtryk som køkkenent har, mens andre har behov for at vurdere køkkenets kvalitet ud fra køkkenelementerne og slidstyrke.

Derfor er der netop forskellige behov som gør sig gældende når man diskuterer og vurderer kvaliteten. Man kan groft sagt sige, at man kan købe et køkken for billigt. Det vil sige, at generalt er det ikke helt ved siden af, at jo dyrere køkken, jo dyere materialer og elementer, jo dyere er selve prisen også.

Flere køkkenfirmaer har selvfølgelig valgt at tage højde for dette, så forbrugeren selv kan vælge om det skal være et dyrt køkken i en meget høj prestigefyldt kvalitet, eller om det skal være et køkken som visuelt og designmæssigt er på sammen niveau, men hvor der måske anvendes andre former for materialer, farver m.m. som kan gøre at prisen bliver billigere eller væsentligt billigere.

Et køkkenfirma som f.eks. udbyder køkkener i forskellige prisklasser er www.aubo.dk

Hvem kan sætte køkken op?

De fleste køkkenfirmaer som sælger køkkener, sælger oftest hele pakken. Dette indebærer f.eks. både køkken, elementer, hårdevidevarer, montering m.m. Det vil sige, at man køber en tryg oplevelse, hvor man er fri for at have spekulationer omkring, at man skal sætte tid af til at finde andre håndværkere, eller begynde selv at montere sit eget køkken. For de personer som selv ønsker at opæstte sit køkken, så er dette bestemt også en mulighed, hvor man f.eks. bare nøjes med at købe køkkenet.

Et køkkenfirma som f.eks. Aubo forhandler, leverer og monterer et nyt køkken alt inklusiv. Så man f.ks. også får hårdevidevarer med i handlen.

Hvilket køkken skal man vælge?

Der er mange overvejelser når det drejer sig omkring valget af sit nye køkken. Et køkken kan nemlig have mange forskellige funktioner, og før man vælger hvilke køkkenelementer, visuelle udtryk manønsker sit køkken skal have, så er det en god ide at tænke på, hvad det egentlig er, man gerne vil bruge sit nye køkken til, og hvad ens behov er for et nyt køkken.

Hvad skal der foregå i køkkenet?

Her er det en god ide at tænke på, hvilke fordele og ulemper der er ved sit nuværende køkken. Hvad er i rigtig glade for ved jeres nuværende køkken, og hvad skal i hvert fald ændres ved jeres nuværende køkken? Samtidig er det vigtigt at man tænker på, hvad der ellers skal foretages af gøremål i køkkenet. Skal køkkenet kun anvendes til at lave mad i? Eller skal der måske være plads til at børnene kan sidde og lave lektier, mens mor laver mad. Eller skal der måske kunne ses fjernsyn, læse avis eller leges samtidig i køkkenet?

Skal der måske integreres en koge-Ø? Og det kan være, at det lige var der hvor det nuværende spisebord står.

Det er en god idé at tænke i ekstra bordplads. Det kan være at der skal være et ekstra stykke bordplads, hvor børnene laver lektier, mens mor eller far laver maden, Og det kan måske være, at væggen til stuen.

Hvad med hårde hvidevarer?

Det er også vigtigt at man planlægger, hvad der skal være i køkkenet og hvad man har behov for. En vigtig ting er hvidevarererne. Det kan være at der nu er behov for at få indbygget sine hvidevarer i sine køkkenelementer. Det kan være, at man har en drøm om at få indbygget mikrobølgeovn, en dampovneller, at det måske skal være en espressomaskine. Skal der være plads til en separat fryser, eller an det gå an, at fryseren er indbygget i køleskabet?

Ovn i en god og praktisk arbejdshøjde

Hvis i bruger jeres ovn rigtig meget, så er det en rigtig god idé, at overveje, omovnen skal skilles fra kogepladerne og i stedt placeres i en god arbejdshøjde.

Tag højde for arbejdsrutiner

Når det gælder selve indretningen, så er det en god idé at tænke meget praktisk over, hvordan man normalt anvendr sit køkken. Bager man ofte? Arbejdr man ofte med en masse gryder af gangen? Alt dette stiller krav til både bordplads – hvor kan man stille gryderne fra sig? Og så også ergonomien i forhold til placering af ovnen.

Tænk ud i fremtiden

Det er en god idé at fremtidssikre sit køkken. Tag højde for, om der ikke skal være udtræk i de forskellige skabe i forhold til ergonomien. Det kan være at der skal være ladestik i forhold til smartphone, tablets m.m. i og med at disse indebærer fremtidens kogebøger. Samtidig kan det være at der er flere børn på vej i fremtiden? Det kan stille større krav til både bordplads, men også pladsen i forhold til selve rummet.

Skal det være samme stil i køkken og alrummet?

Hvis i overvejer om der skal rives en væg ned ind til stuen eller et andet rum, for at danne og skabe et køkken alrum, så er det særligt vigtigt at tænke selve indretningen ordentlig igennem, så hele rummet kommer til at passe i samme stil, både hvad angår f.eks. gulvbelægning, træart, farver og meget mere. Desuden er det en god idé at tænke på i forhold til rengøring, holdbarhed og vedligeholdese af f.eks. bordplade, trægulv mv. når man skal vælge det helt rigtige køkken.

Hvordan indretter jeg mit køkken?

Et køkken skal indrettes på en praktisk måde, og i et køkken e der typisk brug for arbejdspladser ved disse tre steder;

  • Ved vasken
  • Ved komfuret
  • Ved køkkenbordet

I og med at et køkken også er en form for en arbejdsplads, hvor der skal laves og tilberedes mad, så bør inventaret omfatte mindst tre arbejdspladser:

En tilberedningsplads, en opvaskeplads og en kogeplads. De tre arbejdspladser kan med fordel anbringes i en sammenhængende bordplade eller i parallel opstilling. Der bør også være plads til at kunne stille fra mellem vasken, komfuret og køleskabet.

Indretning af arbejdspladsen ved køkkenvasken

Som oftest er der meget trængsel ved ens køkkenvask, og der kan netop opstå en slags “trafikprop”, når der både skal vaskes hænder, skylles salat samt skrælles kartofler på en og samme tid.

Der bør derfor være god plads på begge sider af vasken, gerne omkring en 80 – 100 cm. Hvis man har plads til det, så kan jo overveje eller vælge at få placeret to vaske, eller få monteret to vaske i en. Husk at få placeret opvaskemaskinen tæt ved håndvasken. Både pga. installationerne, men også på grund af, at det kan være en god idé at have den placeret tæt på en vask, så man kan skylle sine tallerkener og smide rester i skraldespanden.

Indretning af arbejdspladsen ved komfuret

Komfuret/kogepladerne er også en anden og meget travl arbejdsplads i ens køkken. Derfor er det en god idé at huske på rådet omkring, at få placeret ovnen i en god, ergonomisk og praktisk arbejdshøjde.

Gryder, pander m.m. bør placeres i nærheden af kogeplader eller blus. I umiddelbar nærhed bør der samtidig være en arbejdsplads, hvor man kan have sine madvarer stående, så det hele er klar til når maden skal tilberedes. Samtidig er det også en fordel at have et skab eller en hylde til f.eks. krydderier, salt olie m.m. Så det hele er i nærheden af kogepladsen.

Husk, at en emhætte er lovpligtig i en lejlighed, men at det ikke er det i et hus. Her kan der f.eks. nøjes med et udtræk. Dog har langt de fleste husstande en emhætte, og det er også langt at foretrække, så man får fjernet mados og damp.

Indretning af arbejdspladsen ved køkkenbordet

hvis i er flere i køkkenet som skal lave mad på en og samme tid, så er det en god og praktisk idé at have mindst et par gode arbejdspladser. Og hvis der skal være plads til, at f.eks. mindre børn kan hjælpe til, kræver det ekstra god plads ved køkkenbordet.

I et sort køkken, kan man f.eks. indrette sit køkken til bestemte opgaver, f.eks. en arbejdsplads til at ælte dej, hvor både mel og skåle er lige ved hånden, og en anden til fremstilling af marinader og dressinger, hvor f.eks. olier, eddiker og krydderier m.m. står lige i nærheden.

 

 

 

Kategori: Huset inde og ude

Tags: