haelspore

Sådan slipper du af med hælspore

Døjer du med smerter i hælen? Og føles hvert skridt som en smertefuld kamp? Så døjer du muligvis med hælspore. Hælspore kan hæmme en i at bevæge sig frit og lave alle de fysiske aktiviteter, man holder af. Men hvad er hælspore egentlig? Hvordan føles det? Og hvordan slipper du for disse irriterende smerter? Det kan du læse meget mere om i denne artikel.

Hvad er hælspore?

Får man diagnosen hælspore, skyldes det en betændelsestilstand i senebladet i fodsålen. Betændelsen opstår på grund af en overbelastning, som resulterer i enten sporadisk ømhed eller stærke smerter ved bevægelse. Ved hælspore opstår der en forkalkning i senesystemet, som udvikler en omkringliggende belægning. Det er denne belægning, der forårsager smerterne i hælen.

Hvorfor får man hælspore?

Men hvad er årsagen til, at man pludselig oplever store smerter i hælen? Det kan der være mange grunde til, men her lister vi de typiske årsager. Hælspore kommer som nævnt på grund af overbelastning, og overbelastning kan opstå på flere måder. Det kan blandt andet ske ved en øget træningsmængde, brug af forkerte løbesko eller et slag på hælen. Overbelastningen eller skaden kan resultere i inflammation på senepladen, og det er i forbindelse med helingen af dette, at forkalkningen opstår og medfører smerter i varierende grad.

Hvad er symptomerne?

Der kan som nævnt være ubehagelige smerter forbundet med hælspore. Udover de oplagte tegn på smerter kan hælspore konstateres ved en ultrascanning. Her vil man kunne konstatere, om der er blevet dannet inflammation ved hælen. Ofte behøver man ikke lægelig assistance for at finde ud af, at man døjer med hælspore. Det kommer ofte til udtryk ved smerter, når man begynder at gå eller løbe. Smerterne kan forsvinde for en stund i takt med, at foden bliver varm, men vil højest sandsynligt vende tilbage. Smerterne vil fortrinsvis opstå under eller på indersiden af hælen, og man vil ofte have en følelse af stivhed i hælen.

Hvordan behandler man hælspore?

I nogle tilfælde kan patienter med hælspore have gavn af eksempelvis akupunktur eller ultralydsbehandling, som kan hjælpe med at nedbryde inflammationen. Eftersom hælspore er en betændelsestilstand, er aflastning dog den bedste behandlingsmetode. Men hvordan kan man aflaste hælen, uden at være lænket fast til sengen? Det kan man blandt andet ved at anskaffe sig særlige indlægssåler, der er udviklet på en sådan måde, at man skåner hælballen, når man træder. Skal man finde en indlægssål, der kan lindre smerterne, kræver det en sål, der blandt andet har en blød gel, som fordeler kropsvægten, så du dermed undgår hårde stød direkte på hælen. En indlægssål vil ligeledes hjælpe til at placere foden i en naturlig position, så du ikke går skævt og dermed belaster hælen endnu mere.

Hvem får hælspore?

Alle kan i teorien pådrage sig hælspore, men der er særlige grupper, der i særdeleshed er i risikozonen. Det drejer sig blandt andet om overvægtige, fordi belastningen af gode grunde bliver større, når man har for mange kilo fordelt på kroppen. Hælspore kan også forekomme hos personer, der lider af gangbesvær eller har en unaturlig fodstilling, som er med til at øge belastningen på hælen. Det kan blandt andet være personer med høj svang eller som er platfodede. Hælspore ses også hos folk, som løber meget – især på hårdt underlag.

Kategori: Rådgivning