Symptomer på mentale og fysiske sygdomme

Symptomer kan vise sig at være mange forskellige lidelser. Eller faktisk slet ingen, men bare et kort ubehag af en eller anden art. Det kan være svært at læse ud fra et enkelt symptom. Derfor er det en god idé at undersøge, om der er andre symptomer i sammenhæng med den eller de første, som kan give et hint om en potentiel sygdom. Nogle sygdomme viser sig i fysiske symptomer, mens andre har udsving på det mere mentale plan. Derudover kan det være svært at genkende den sygdom, symptomerne kan være tegn på, da de samme symptomer sommetider optræder i flere sygdomme.

Normale symptomer kan fortælle dig noget

Et helt normalt symptom som hovedpine eller mavesmerter er noget de fleste oplever en gang i mellem. Derfor er man ikke altid lydhør overfor, om det kan være symptomer på sygdom. Mavesmerter kan bare skyldes for meget aftensmad eller for lidt vand gennem dagen til faktisk at være et symptom på mavesår. Mavesårssymptomer er derudover pludseligt vægttab, og blod i afføring og opkast. Og det andet eksempel; hovedpine kan nemlig – udover for lidt søvn, vand eller luft – betyde, at man måske lider af stress, hvis det opleves i kontekst med eksempelvis hjertebanken, meget formindsket appetit, infektioner og hjertebanken, som er andre stresssymptomer. Og tørst, der kan virke helt normalt, kan i sammenhæng med hyppig vandladning, vægttab, forringet appetit og infektioner i hud eller slimhinder være sukkersygesymptomer. I forbindelse med kvalme, stor tissetrang, træthed, hovedpine, sår, der har svært ved at hele og forstyrrelser af syn- og følesans, kan det være diabetessymptomer.

Sygdomssymptomer man kan være opmærksom på

Nogle af diabetessymptomerne kan også minde om de mere alvorlige meningitissymptomer. Det er vigtigt at være opmærksom, hvis der er mistanke om meningitissymptomer, da det er en betændelse i hjernen, som kan have alvorlige konsekvenser. De sygdomssymptomer man kan bide mærke i er hovedpine, feber, kvalme og opkastninger og stivhed i ryggen og i nakken. Så her er det især stivheden i ryg og nakke, der kan være afslørende. Har man derimod bemærket anfald, hvor man blandt andet ryster, klaprer tænder, føler hjertebanken og vejrtrækningsproblemer, kan det være angstsymptomer. Er man imidlertid konstant på vagt og traumatiseret, som man forsøger at undgå at konfrontere, kan det være PTSD-symptomer, der viser sig. ADHD-symptomer er impulsivitet, opmærksomhedsproblemer og hyperaktivitet, som kan vise sig fra 4-årsalderen eller senere.

 

Kategori: Rådgivning