trappetrin-i-trae-eksempler-billede

Trappetrin i træ med de helt rigtige egenskaber

Dine trappetrin er det sidste finish, du skal tænke på, når du er ved at få lavet en ny indendørs trappe, og der er mange forskellige materialer, du kan vælge imellem til din nye trappetrin. Samtidigt er det vigtigt, at dine trappetrin har den helt rigtige højde og dybe, da det har stor betydning for funktionaliteten af trappens. Trappen er en naturlig del af boligen, og kan være en smuk løsning i indretningen af boligen.

Det helt naturlige materialevalg til indendørs trappetrin er træ. Træet giver trappen et flot udseende, kan bestilles i mange forskellige træsorter, og kan overfladebehandles med netop den type behandling, man har lyst til. Derudover er træ rigtigt slidstærk, og man kan altid slibe trinnene på trappen ned og overfladebehandle trinnene igen. På denne måde kan du altid få en flot trappe.

Dog skal du være opmærksom på, at overfladebehandling med lak kan være svær at reparere på. Så det anbefales, at man behandler sine trappetrin med en god olie, og at behandlingen sker på både oversiden og undersiden af trinnet.

Størrelserne skal være helt korrekte

Der er mange boligejere som vælger selv at udskifte deres trappetrin. Enten ved at fjerne de gamle trappetrin eller ligge nye trappetrin oven på de gamle. Det er faktisk nemt og hurtigt, at udskifte sine trappetrin og dermed spare penge på en tømrer.

Vælger du en gør-det-selv løsning, så skal du være opmærksom på at få de helt præcise mål på dine trin, så de er klar til montering, når du får trappetrinnene leveret. Du skal også overveje, om der skal være specielle kantprofiler, eller om trinnene skal skubbes ind i en tap eller limes ovenpå.

Højden skal også være helt på plads, for højden er afgørende for, om trappen bliver for stejl, og dermed vil være svær og specielt hård at gå på, hvis trappen benyttes meget. Så husk på: hvem skal bruge trappen, og hvad skal trappen bruges til. Ligesom højden så spiller dybden også ind i forhold til funktionaliteten på trappen. Et for kort trin gør det svært at finde balance på trinnet, og et for langt trin gør, at man skal bruge mange kræfter og måske flere skidt på at gå op ad trappen.

Sørg altid for en ordentlig kvalitet

Nu hvor du har valgt at investere din tid og tanker omkring materialer, størrelser og montering af dine trappetrin, så må du aldrig gå på kompromis med kvaliteten. Trappen skal kunne holde til en tung belastning, og skal være slidstærk. Så bestiller du f.eks. trappetrin i træ til indendørs brug, så sørg for at bestille trappetrin i massivt træ, og ikke spånplader med laminat eller lignende materialer. Det vil nemlig være ærgerligt, at allerede skulle udskifte sine trappetrin efter kort tids brug.

Forskellige træsorter med forskellige egenskaber

Der findes forskellige træsorter at vælge imellem på markedet. Når du skal bruge træ som materialevalg, så skal du sørge for at benytte en hård træsort. Man måler hårdheden på træsorterne efter Brinell skalaen, som er en målestok for hårdheder i træ. Her skal du sørge for at have det højeste tal på skalaen. Af hårde træsorter kan der nævnes:

  • Egetræ: 3,4
  • Mahogni: 3,4
  • Kirsebær: 3,3
  • Valnød: 3,6
  • Ask: 4,1

Disse 4 træsorter er kendetegnet som hårde træsorter, i forhold til f.eks. bøgetræ (2,8), birketræ (2,7) og fyrretræ (1,6) som er bløde træsorter. Derfor er vores anbefaling, at du vælger nogle af de ovenstående hårde træsorter.

Forskellige overflader og stave i træet

Ligesom med hårdheden i træet, så findes der også forskellige typer af overflader på de enkelte træsorter, og 2 forskellige typer af massive trappetrin. Man kan købe trappetrin med gennemgående stave, hvor stavene er lige så lange som trinnets længde. Der findes også trappetrin med korte stave, hvor stavene er limet sammen i forskellige længder til et stort trin. Forskellen på gennemgående stave og korte stave er prisen, hvor du vil opleve en prisforskel på helt op til 60%, hvor typen med de korte stave, er den billigste løsning.

Der er også forskellige overflader og farver at vælge imellem, og nedenstående viser billeder af de 8 træsorter, der er nævnt i artiklen, er eksempler på hvordan de forskellige træsorter ser ud.

 

BirkAsk lys
BirkBirk
BøgBøg
EgetræEgetræ
FyrretræFyrretræ
KirsebærKirsebær
MahogniMahogni
ValnødValnød

Kategori: Huset inde og ude