Varmepumper

Varmepumper – Alt hvad du behøver at vide omkring varmepumper

Hvorfor anvende en varmepumpe?

En varmepumpe er et apparat, som har en lang række funktionelle fordele, men også en række økonomiske fordele. Dette punkt kan du læse mere omkring, længere nede i artiklen. En varmepumpes vigtigste funktion, er at den afgiver varme, men samtidig suger en varmepumpe også fugt ud ved at trække varmeenergi ud af luften. Om sommeren kan en varmepumpe også være fordelagtig, da varmepumpen har en temperatur skala; 8 grader og 17 – 30 grader.

Hvordan fungerer en varmepumpe?

Faktisk, så fungerer en varmepumpe som et omvendt køleskab. Udedelen i varmepumpens kompressor indsamler og lagrer den varme, som der naturligt findes i luften. Derefter overføres denne varme til kompressorens indedel, som så opvarmer luften i boligen. Selv om der er frostgrader udenfor, så findes der stadig varmegrader i udeluften, som varmepumpen dermed udnytter. Desuden, så kan en varmepumpe også fungere som et effektivt afkølingsanlæg på de varme sommerdage. Varmepumpen kan nemlig også anvendes som et aircondition anlæg.

Hvor skal man placere en varmepumpe?

En varmepumpe består typisk af to dele: Varmepumpen har en indedel, og en udedel. Indedelen placeres, hvor du har det største varmebehov. Dette vil typisk være i stuen, køkkenet/alrummet. Efterfølgende skal varmenpumpens udedel placeres udvendigt på huset.

Hvor meget bruger en varmepumpe i strøm?

En varmepumpe giver typisk 3 kWh varme for hver 1 kWh, den forbruger, og dermed kan man groft sagt dividere ens elpris med 3, når man installerer en varmepumpe. Og når ens elpris nu er cirka kr. 2,12 pr. kWh, så udgør forbruget for en varmepumpe faktisk kun 71 øre pr. kWh.

Du kan læse mere omkring her, hvordan du kan spare penge på varmeregningen med en varmepumpe.

Hvad betyder SCOP værdi?

Oversat, så angiver COP- eller SCOP-værdien virkningsgraden for varmepumpen – altså varmepumpens effektivitet eller ydeevne. SCOP-værdien er et udtryk for hvor mange kWh varme, som varmepumpen kan levere for hver kWh strøm, som varmepumpen får tilført. Jo højere SCOP-værdi varmepumpen har, jo mere varme kan varmepumpen levere for den strøm, som der bliver tilført. SCOP-værdien skal altså derfor, være så høj som muligt.

Her er et eksempel: En varmepumpe med en SCOP-værdi som er angivet til 4,8 betyder, at den pågældende varmepumpe i gennemsnit leverer 4,8 gange så meget energi som den elektriske energi, som varmepumpen forbruger.

Hvad er forskellen på SCOP og COP? Kort forklaret, så er forskellen, at COP-værdien angiver varmepumpens virkningsgrad ved en given temperatur, mens at SCOP-værdien angiver varmepumpens virkningsgrad ved temperaturer fordelt ud over et år.

Hvor effektiv er en varmepumpe?

En varmepumpes effektfaktor er i dag på over 4, hvilket betyder, at en varmepumpe leverer mere end 4 gange så meget energi, som den faktisk selv forbruger. Får man f.eks. installeret en DC varmepumpe i et elopvarmet hus, så får man genereret varme for godt fire kroner, for hver gang man betaler en. Derfor er en varmepumpe en særdeles fordelagtig investering.

Hvilken varmepumpe skal man vælge?

Når man sammenligner de forskellige varmepumper, så bør man som udgangspunkt hellere holde øje med varmepumpens SCOP-værdi frem for COP-værdien, da varmepumpens SCOP-værdi er mest retvisende.

Hvad er støjniveauet for en varmepumpe?

Nogle varmepumper støjer langt mindre end andre. Men både typerne luft-til-vand varmepumper og luft-til-luft varmepumper kan fås i støjsvage modeller. Yderligere information omkring hvor meget de enkelte varmepumper har af støjniveau, skulle gerne fremgå af informationsmaterialerne, og hvis disse infomationer ikke fremgår af informationsmaterialerne, så kan man altid spørge efter dem hos forhandleren.

En god tommelfingerregel er enten at spørge din forhandler, eller betale lidt ekstra for varmepumpen, så man dermed helgardere sig for, at man undgår den stressende støj. Oftest, er de dyre varmepumper, dem, som der er allermest lydsvage, mens at de billige varmepumpers støjniveau hyppigt er op til 10 dB højere end de mere dyre modeller. Et god råd, er altid at tjekke varmepumpens støjniveau inden du foretager dit køb.

Hvordan man begrænser varmepumpestøj:

En god ide, er at “frede” områderne såsom soveværelse, stue og terrasse. For at undgå unødvendig støj på disse udvalgte steder, så skal man anbringe varmepumpen et stykke fra vinduerne ind til de fredede rum.

Flyt ikke støjen ind til naboen: Man skal huske at sikre sig, at man ikke bare “freder” sine egne omgivelser, men man skal også samtidig sikre sig, at man ikke bare flytter problemet ind i naboens soveværelse, stue osv. i stedet. En passende afstand vil være at installere varmepumpen minimum 5- 10 meter fra de omgivelser som ikke må blive påvirket af støj.

Anvend evt. støjskærme og vibrationsisolatorer: Støjskærme er nemlig meget effektive, og man kan faktisk formindske støj fra varmepumpen med 5 – 10 dB. Samtidig kan man i hvert hjørne af varmepumpen påsætte vibrationsisolatorer, som der dermed begrænser vibrationerne og således den uønskede støj.

Hvor ofte skal en varmepumpe serviceres?

For at få det mest optimale ud af sin varmepumpe, så vil det være fordelagtigt, at man får foretaget en årlig varmepumpeservice, så man dermed sikrer dig, at ens varmepumpe fungerer optimalt, samtidig med at den udnytter energien på den hensigtsmæssige og den mest økonomiske måde. Udover den økonomiske fordel, som der er i, at få foretaget service af sin varmepumpe, så er det faktisk også lovpligtigt at få foretaget et eftersyn af varmepumpen.

Varmepumpen vil altid tiltrække støv, og støv har den effekt, at det påvirker luftgennemstrømningen i varmepumpen negativt og indedelen vil blive forringet gradvist. Jo mere støv som samler sig i varmepumpen, jo mere vil ens elregning blive påvirket, og omkostningerne til at genere varme vil stige. Dette skyldes at varmepumpen skal arbejde mere, for at opretholde den samme konstante rumtemperatur.

Hvor lang tid holder en varmepumpe?

I forhold til investeringen af en varmepumpe, så er det meget vigtigt at få den forventede levetid af vide inden man foretager sit køb. Gennemsnitslevetiden for en varmepumpe ligger på omkring 15 år. Det er samtidig vigtigt at huske på, at klimaet i Danmark, sandsynligvis er anderledes end klimaet i varmepumpens oprindelsesland. De danske vintre skifter rigtig meget mellem tø og frost, og det stiller dermed nogle ekstra krav til varmepumpens holdbarhed – så sørg for, at varmepumpen er beregnet til det danske klima, inden du foretager dit køb.

Kategori: Huset inde og ude